Despre etica, integritate si valori…

Despre etica, integritate si valori…

Dragii mei,


          Va propun, la inceput de an 2019, o tema care pare atat de dezbatuta, chiar uzata as putea spune, incat sigur veti fi tentati ca, dupa ce veti citi primele randuri ale acestui articol, sa renuntati si sa etichetati autorul drept un “neadaptat” la vremurile pe care le traim sau cel putin un naiv, care se incapataneaza sa supuna atentiei o astfel de tema. In fine, imi asum urmatoarele randuri si multumesc anticipat celor care vor avea rabdarea sa citeasca pana la capat, pentru ca, cel putin, am confortul ca majoritatea celor care acceseaza acest site ma si cunosc sau au lucrat cu mine si vor manifesta clementa ori le va incolti un zambet in coltul gurii, spunand: “Il recunosc, e Mihai…” Iar celor care aplica celebrul proverb “Scopul scuza mijloacele” in mod distorsionat sau intr-o maniera “originala”, le reamintesc ca acesta este un motto care a sintetizat gandirea lui Machiavelli, in cartea “Principele”, scrisa in anul 1513 si considerata a fi un prim tratat modern de politica, iar scopul era unul nobil. 

          Voi vorbi despre integritate, etica, valori si voi folosi cat mai putine citate, astfel incat sa va impartasesc din experienta mea concreta, cu precizarea ca nu am inventat eu roata, deci voi avea decenta sa inserez un citat-reper, pe baza caruia sa dezvolt propriile idei si sa va provoc cu intrebari la care sa va raspundeti sau la care sa reflectati.

          Asa cum spuneam, haideti sa pornim de la celebrul citat al lui Aldo Leopold (autor, filosof si om de stiinta american), pe care eu il consider ca fiind foarte apropiat de o realitate susceptibila a fi aplicata in concret: Ethical behavior is doing the right thing when no one else is watching - even when doing the wrong thing is legal.” Pornind de la aceasta premisa, o sa-i dezamagesc pe cei care incearca sa ne pacaleasca si sa se amageasca. Daca fiecare dintre noi ar aplica, macar pe jumatate, acest citat in viata sa, am avea cu totii beneficii pe care nu le putem limita la o descriere de avantaje si am trai o viata mult mai buna, in opinia mea. V-ati gandit vreodata cati bani cheltuiesc corporatiile si guvernele cu programele de instruire a angajatilor in zona de antifrauda si conformitate? Unii vor spune ca s-a cheltuit prea putin, in comparatie cu riscurile si cu necesitatea de a preveni aparitia unor evenimente care ar putea afecta imaginea/reputatia, care stim ca sunt nepretuite, lucru cu care sunt total de acord. S-au inventat de-a lungul timpului tot felul de sintagme, de genul “Tone at the top”, pentru a influenta comportamentul celor care conduc corporatii sau natiuni. Stiti cum vad eu asta dintr-o perspectiva aplicata? O vad intr-o totala antiteza cu cele spuse de Aldo Leopold. De ce? Pentru ca, daca noi insine sau cei care vremelnic ocupa functii importante, nu intelegem ca a te comporta etic, nu inseamna doar a face lucruri sau a promova valori de ochii lumii, ci a le urma zi de zi, a crede in ele, iar atunci cand gresim, sa avem demnitatea si curajul sa recunoastem ca am gresit si sa indreptam greseala imediat, in loc sa cautam “tapi ispasitori” sau sa bagam, stiti voi ce, sub covor…bine, o putem face, dar cum procedam cu “mirosul”…vom ramane mereu in zona de filosofie ieftina, de ipocrizie, de lipsa de credibilitate pe fond, de fariseism. Oare asta ne dorim? De astfel de oameni dorim sa fim condusi? Daca nu, ce facem noi?    

       Va marturisesc ca nu i-am inteles niciodata pe oamenii care, in ciuda faptului ca sunt cunoscuti drept oportunisti, ipocriti, lipsiti de scrupule, fara principii, samd., tot incearca sa-si convinga partenerii de afaceri sau colaboratorii(in zona de business) ori electoratul(in zona politica) de “coloana vertebrala” pe care o au sau de principiile si valorile in care cred si pe care afirma ca le urmeaza sau  promoveaza. Mai grav si mai periculos, in opinia mea, este faptul ca cei din categoria sus-mentionata sunt atat de perversi si abili, incat chiar reusesc sa convinga marea majoritate. Si atunci vine, in mod firesc, intrebarea: Cum ii deosebim pe cei autentici de cei “fabricati”? Greu de oferit un raspuns universal valabil, o reteta. Voi evita tentatia de a oferi un raspuns, lasandu-va pe fiecare dintre voi sa o faceti. Pot spune doar atat, cei care nu au un raspuns, fac parte din cealalta categorie …

          Din propria experienta de angajat de corporatie, in ultimii 14 ani, precum si de angajat guvernamental(functionar public) pentru o scurta perioada de aproape 2 ani si ca om care a fost platit pentru a crea, implementa si aplica programe de conformitate, va pot spune ca am, din ce in ce mai frecvent in ultima perioada, sentimentul muncii in zadar. Nu vi se pare ca traim un paradox? Paradoxul este ca, aparent, este natural si in firea lucrurilor sa fim integri, sa ne comportam etic, sa aplicam principii si sa promovam valori, dar, in realitate, oamenii care fac asta, devin o “problema” si pe zi ce trece, o minoritate izolata. Mai mult, includem in fisa de post cerinte de integritate si etica, deci, in acceptiunea mea, le asimilam unor virtuti si nu unor calitati firesti, naturale, pe care cu totii ar trebui sa le avem si urmam… in ce lume traim, oameni buni? Asa cum membrii Camorrei se cred buni crestini, noi suntem inconjurati de tot felul de “mafioti” care se cred integri, etici, adevarati “lupi moralisti”. Bineinteles ca cei care devin, pe zi ce trece, o minoritate, se izoleaza in universul lor, isi cauta repere in alta parte, sunt din ce in ce mai descurajati sa actioneze si poate, in final, vor fi “absorbiti” de o majoritate lipsita de educatie, care actioneaza fara scrupule. Sau poate ca NU, poate ca acele valori, principii, educatie, vor fi promovate cu incapatanare, energie pozitiva si perseverenta de cei care se comporta etic si actioneaza cu integritate atunci cand nimeni nu se uita, ca sa-l parafrazez pe Aldo Leopold. Poate ca nu este chiar totul pierdut, daca si fariseii care incearca sa ne convinga de cele sus-mentionate, stiu ca asta este o “carte castigatoare”.

          Pana la urmatoarea intalnire, va rog sa va ganditi, la inceputul acestui an, care se anunta unul plin de provocari, la “zestrea” de educatie, principii si valori pe care o veti lasa in urma voastra copiilor si nepotilor vostri, in afara de bunuri materiale. Ce credeti ca este mai important? 


Mihail BUSTAN, Membru de Etica - Consiliul Director APCF