Aplicatii de mobil false

Aplicatii de mobil false

Sfaturi și recomandări pentru recunoașterea unei aplicații de mobil false

 

La nivel mondial, anul 2017 a fost marcat de un număr mare de știri legate de aplicații de mobil malitioase (deghizate in aplicatii legitime) – fake apps (ro. „aplicatie falsa”) și se așteaptă ca această tendință să crească în 2018.

Ce inseamna mai exact o aplicatie falsa

Aplicatia malitioasa de mobil este un program informatic creat pentru dispozitivele mobile, care îi incurajeaza pe utilizatori să le descarce folosindu-se de companii legitime sau referințe populare.

O dată descarcată, aplicatia malitioasa poate genera anunturi (ads), urmări sau raporta locația ori alte informații sensibile sau poate abona utilizatorii la servicii premium fără consimțământ acestora. Toate acestea pot duce la pierderi de date și incalcari a vieții private, precum și la diminuarea resurselor dispozitivelor mobile (o inregunare a timpului de raspuns al telefonului la actiunile utilizatorului).

Astfel, aplicațiile false reprezinta o amenințare majoră la adresa securității cibernetice, iar identificarea semnelor în cauză vă pot ajuta să preveniți descărcarea unei aplicații pe telefon care are rolul de a utiliza datele, imaginile sau contactele din agenda telefonică, poate avea acces la conturile de pe rețelele de socializare sau, mai mult, să ducă la compromiterea datelor cardului bancar sau a aplicațiilor de internet banking.

De ce au impact major?

Conform statisticilor din ianuarie 2018 oferite de compania Hootsuite, putem observa o serie de date interesante legate de numărul de utilizatori de internet la nivel global. Astfel, dintr-o populație totală de 7,593 miliarde de oameni, 4,021 miliarde sunt utilizatori activi de internet, aceștia reprezentând un procent de 53%. Dacă ne referim strict la numărul total de utilizatori activi de internet pe mobil, acesta se ridică la 3,722 miliarde, adică 49% din populația globală, totalul utilizatorilor unici de telefonie mobilă fiind de peste 5,135 miliarde.

O altă statistică interesantă a celor de la Hootsuite face referire la traficul lunar de date pe mobil la nivel global: 2,9 GB de date mobile folosite de fiecare utilizator al unui telefon mobil.

Cu privire la numărul total de aplicații descărcate pe mobil, graficul de mai jos creat de Statista conține date din 2016, 2017 și previziuni pentru 2021: 149,3 miliarde de aplicații pe mobil descărcate la nivel global în 2016 și 197 miliarde în anul imediat următor, în timp ce pentru 2021 se estimează o creștere masivă până la 352, 9 miliarde de descărcări.

 

.

Ce putem face  în vederea identificării unei aplicații false?

  • Atenție  la aplicațiile care promit reduceri foarte mari la cumpărături.
  • Verificați informațiile privitoare la dezvoltatorul aplicației (denumire companie, versiune, data lansarii, data ultimei actualizari, email de contact, etc.), acestea sunt mentionate în cadrul aplicatie ce urmeaza a fi descarcate. Infractorii pot folosi denumiri similare, așa că fiți vigilenți.
  • Verificați recenziile publicate de alti utilizatori precum și evaluările acestora, acestea sunt mentionate de regulă în subsolul aplicatiei ce urmeaza a fi descarcata. Cel mai probabil, o aplicație falsă nu va avea nicio recenzie, în timp ce una reală poate avea mii.
  • Verificați data lansării aplicației. O aplicație falsă va avea cel mai probabil o dată de lansare recentă, în timp ce una reală va menționa data ultimei actualizări.
  • Verificați de câte ori a fost descărcată aplicația.
  • Fiți atenți la eventualele greșeli de scriere în denumirea sau descrierea aplicației. Acordați o atenție sporită dacă pare că dezvoltatorul aplicației nu este un vorbitor nativ al limbii respective.
  • Observați tipurile de permisiuni pe care aplicația le cere. Verificați tipurile de date pe care aplicația le poate accesa și dacă aceasta poate transmite informațiile dumneavoastră către terțe părți. Necesită ea toate aceste informații? Dacă răspunsul este nu, atunci nu o descărcați.
  • Dacă aveți dubii, verificați site-ul oficial al companiei sau al mărcii și căutați pictograma pe care scrie “Descarcă aplicația”.

                                                                                      Silviu Gresoi, CFE

                                                                                          Membru APCF