Fraude de tip “Romance”
Atunci cand crezi ca ai intalnit online partenerul/a perfect/a s-ar putea sa fie o “poveste” mult prea frumoasa ca sa fie adevarata, scopul real fiind de fapt obtinerea de beneficii materiale sau datele tale personale.
Cum se intampla?
Fraudatorul creaza profiluri false cu fotografii furate si nume false, pe site-uri de socializare, forumuri, bloguri, etc. Dupa ce identifica urmatoarele potentiale victime, ei vor incepe sa le contacteze imediat prin e-mail sau sesiuni de chat.
Urmatoarea etapa dureaza in general cateva luni, pentru ca fraudatorul sa formeze o relatie de incredere cu victima. El actioneaza ca si cum ar fi indragostit de victima, formand legaturi puternice, schimband poze si povesti de viata. Aceste pesroane rau intentionate, in mod tipic, afirma ca traiesc si lucreza in strainatate si promit ca vor vizita potentiala victima cat mai curand posibil. O data ce castiga increderea victimei, ei incep sa le ceara sa ii ajute cu:
-trimiterea unor sume de bani pentru diverse lucruri
-transmiterea unor detalii personale pentru a fura identitatea
- efectuarea unor tranzactii (cerandu-le sa primeasca si sa transfere bani in numele lor).
La ce sa fii ATENT?
Mai jos regasiti cateva exemple de motive invocate de autorii fraudelor:
Consecinte:
In cazul “fericit” in care li se solicita doar sume de bani, victimele au pierderi doar materiale, insa odata ce victimele au fost de acord sa accepte fonduri sau pachete si sa ajute redirectionandu-le catre alte persoane, au devenit in necunostinta de cauza, “carausi” (money mules). Pachetele pot contine droguri, arme sau sume mari de bani obtinute din ilegalitati.
Atentie la:
Cand ceva este prea frumos ca sa fie adevarat, cel mai probabil NU ESTE ! Fii precaut la ofertele nesolicitate si la cele care promit castiguri facile !
Florin Orban,CFE
Membru Consiliu Director APCF